Fryslân vierde de vrijheid met 95.000 bezoekers

Geplaats door bevrijdingsfestival

LEEUWARDEN – “Een fantastische sfeer, in een bruisende stad”, zo vat voorzitter Frank de Vries Bevrijdingsfestival Fryslân 2022 samen. In een zonovergoten Leeuwarden kon het festival rekenen op 95.000 bezoekers. Het Omrop Fryslân Noardewynpodium op het Wilhelminaplein was op de avond kort afgesloten vanwege de hoeveelheid publiek, maar de veiligheid was beheersbaar, zo concluderen organisatie, veiligheidsdiensten en gemeenten.

Om 13:00 uur werd Bevrijdingsfestival Fryslân geopend op het Wilhelminaplein door de Cape Breton Highlanders of Friesland. Zij sloten daarmee de Veteranendag af die daar voor het eerst plaatsvond. Achter hen liepen deelnemers aan de Bevrijdingsloop die het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Leeuwarden haalden van 4 op 5 mei. Ze overhandigen de fakkel aan burgemeester Sybrand Buma die het bevrijdingsvuur ontstak met één van de lopers.

In de middag waren er op zeven podia meer dan 50 acts te zien, die op de avond werden afgesloten door de Friese ambassadeur Faske en landelijke ambassadeurs Suzan & Freek. De website met het hele programma werd 30.000 keer bezocht. Bevrijdingsfestival Fryslân kende verder een groot kinderfestival en een breed inhoudelijk programma. De situatie in Oekraïne kreeg ruimhartig aandacht met onder andere muziek van gelegenheidstrio Soul of Ukraine, en ruimte voor ontmoeting en gesprek op het Plein van de Vrijheid door Oekraïnse studenten.

De Canadese veteranen Jim Parks en Art Boon betraden het hoofdpodium bij de Oldehove, om onder luid applaus te worden toegejuicht door het publiek. Deze week zijn ze voor de laatste keer terug in Fryslân om herdenkingen en vieringen bij te wonen. Donderdag sluiten ze hun verblijf af in Dokkum.