Son Mieux en Kaspar onze ambassadeurs!

Son Mieux en Kaspar zijn dit jaar de landelijke en Friese Ambassadeur van de Vrijheid voor Bevrijdingsfestival Fryslân! Son Mieux treedt als ambassadeur ook op de bevrijdingsfestivals in Drenthe, Rotterdam en Den Haag. Kaspar levert naast een show op mainstage in Leeuwarden ook een muzikale bijdrage aan de Provinciale dodenherdenking op 4 mei in de Prinsentuin.

Op 5 mei vieren we in het hele land dat we sinds 1945 vrij zijn. De oorlogen die in de wereld en in Europa op dit moment woeden, laten zien dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Met dit doel voor ogen, bereiden de artiesten zich voor op hun rol als Ambassadeurs van de Vrijheid.

Voor Kaspar is vrijheid iets heel persoonlijks. Bij een gevoel van vrijheid na een oorlogssituatie kan hij zich nauwelijks iets voorstellen, zo vertelt hij in een interview. “De belemmering in vrijheid op innerlijk vlak ken ik zelf wel heel goed, ik ben daar iedere dag mee bezig.” Lees het interview met Kaspar hier. Son Mieux zet met hun muziek negatieve ervaringen graag om in een hoopvolle boodschap, zo vertellen zij in hun interview. Bevrijdingsdag heeft voor Son Mieux in de loop van de jaren steeds meer betekenis gekregen. “Als je jonger bent, kom je vooral voor de muziek en om een feestje te vieren. Nu we ouder worden, krijgt zo’n dag steeds meer lading.”

Bevrijdingsfestivals
De Bevrijdingsfestivals hebben financieel lastige jaren achter de rug. Dankzij extra steun vanuit Rijksoverheid kunnen alle 14 festivals komend jaar toch doorgaan. Naast de optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid en meer dan honderd andere artiesten, wordt op de Bevrijdingsfestivals op diverse manieren stilgestaan bij onze vrijheid. Ieder festival heeft een eigen inhoudelijke programmering met per provincie verschillende ontmoetingsprogramma’s. Zo zijn er Vrijheidsmaaltijden waar mensen samen kunnen eten en spreken over vrijheid en Vrijheidscolleges waar dieper op het thema vrijheid wordt ingegaan. Jaarlijks worden de Bevrijdingsfestivals door meer dan een miljoen mensen bezocht.