Amnesty International

Op de Bevrijdingsfestivals 2019 komt Amnesty International in actie voor de mensenrechten in Europa. Bezoekers kunnen een petitie ondertekenen voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze demonstreerden. Ook kunnen mensen meedoen aan een ‘jenga-spel’ dat op zenuwslopende manier laat zien hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten.

Jenga
Het Jenga spel maakt duidelijk hoe snel het mensenrechtenbouwwerk kan instorten. Mensen moeten een ‘jenga-toren’ overeind houden die bestaat uit bouwstenen als ‘vrije meningsuiting’, ‘eerlijke verkiezingen’ en ‘gelijkwaardigheid’. Om beurten trekken spelers een bouwsteen uit de toren. Hoe lang duurt het voor de toren in elkaar stort?

Petitie
In Polen staan dertien vrouwen terecht omdat ze een spandoek omhooghielden tijdens de viering van de Poolse Onafhankelijkheidsdag op 11 november 2017. De viering trok veel mensen die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen en vroegen om een ‘wit Polen’. Op het spandoek van de vrouwen stond de tekst ‘Stop fascisme’. Ze werden door omstanders aangevallen en kregen later een boete wegens ‘verstoring van een demonstratie’.