Bevrijdingsrok

Iedere vrouw in Nederland een bevrijdingsrok, dat was de droom van Mies Boissevain – Van Lennep. De rok moest bestaan uit allemaal verschillende kleurrijke lapjes, en daarmee symbool staan voor de eenheid van Nederland. Want ook al zien de lapjes er allemaal anders uit, ze vormen één geheel. Net zoals mensen er ook allemaal anders uit kunnen zien, en verschillende dromen en idealen kunnen hebben. 

Op Bevrijdingsfestival Fryslân gaan we werken aan de grootste en kleurrijkste lapjesrok van Nederland! We roepen iedereen van jong tot oud op om lapjes stof versieren. Deze verwerken we op 5 mei in de Tuin van de Vrede (tuin Keramiekmuseum Princessehof) tot een levensgrote rok. 

Zo doe je mee

Stap 1: Knip een driehoek van stof. (Zie hiervoor het sjabloon in dit document). Dat mag een stofje zijn uit de winkel, maar het kan ook een stofje zijn dat bijzonder voor je is.

Stap 2: Versier deze met textielstiften, borduursels of andere versieringen. Zorg ervoor dat het stofje laat zien wie jíj bent. Wat vind je leuk? Waar word je blij van? Wat zijn jouw dromen? 

Stap 3: Kom met je stofje naar de Tuin van de Vrede (tuin Keramiekmuseum Princessehof). Jouw stofje wordt verwerkt in een levensgrote bevrijdingsrok die we met elkaar maken.

In samenwerking met SINNE Kinderopvang knutselden heel veel kinderen een lapje stof als onderdeel van de Bevrijdingsrok, een project in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum. Kom de creativiteit bewonderen in de tuin van Keramiekmuseum Princessehof!