De Hûnekop

De Hûnekop is een graag geziene band op Bevrijdingsfestival Fryslân. Nog niet eerder stonden ze op mainstage bij de Oldehove. Het 15-jarige bestaan van de band is een goede reden om ze daar wel te plaatsen!

De Hûnekop is een Friestalige band die op geheel eigenwijze de stem van de Friese arbeider weergeeft. Opgericht in 2009 door Emiel Stoffers, die zijn liedjes schreef geïnspireerd door zijn ervaringen in de scheepsbouw. Met Bart Scheffers op drums, Rik Alsma op bas en Jeroen Seinstra op gitaar, heeft de band ondertussen honderden optredens, zes studio albums, twee verzamelalbums en een theatervoorstelling op naam staan. In de coronaperiode maakte de Hûnekop een heuse Fryske speelfilm genaamd Stjer. Deze werd in alle bioscopen in Friesland vertoond en staat nu al bekend als Friese cult film. Country en punk staan aan de basis van de muziek, echter maakt de band graag uitstapjes in allerlei richtingen.

De optredens van de Hûnekop staan bekend om de energie, dat allemaal draait om wat lol trappen.

De band heeft na alle jaren nog altijd een instelling van “niks moet, alles kan” en zo rommelen ze lekker door de tijd. Het jaar 2022 begon met de publieksprijs van Friese pop awards voor hun film Stjer. De nieuwe single “wy kam fram Fryslân” werd een internationale hit met een notering op 788 in de top 2000 en nummer 1 van de Fryske top 100. Ook werd dit nummer genomineerd voor beste lied en beste clip voor de Friese popawards 2023.

Website De Hûnekop

> De Hûnekop, mainstage, 20:15-21:15 uur