De Hûnekop

Sinds de oprichting in 2009, maakt de Hûnekop muziek waarvan de inspiratiebronnen zo uiteenlopend zijn, dat het moeilijk is om precies aan te geven is waar de band muzikaal staat. Rock, country, punk, rockabilly; het is allemaal terug te vinden in de muziek van de Hûnekop.

De teksten geven op humoristische wijze de stem van de Friese arbeider weer. Het enige dat telt voor de mannen is dat ze er zelf plezier aan beleven. Dat dit ook voor een groot aantal andere mensen geldt, blijkt wel uit de ruim 300 optredens (van grote festivals tot kleine kroegjes), de vele airplay, de populaire clips (meer dan 500.000 views op youtube) en meerdere awards en nominaties. De arbeidersinstelling van de band klinkt niet alleen door in de teksten, maar blijkt ook uit de productiviteit. Binnen 8 jaar zijn er 5 full-length albums, een ‘best-off’/live dubbel album en een split EP uitgebracht. Live zijn meerdere sets geen uitzondering en is het moeilijker ze van het podium áf te krijgen dan erop.

De Hûnekop gooide eind 2017, de strijdbijl er bij neer, maar kwam eind 2018 keihard terug met een dubbel uitverkochte editie van het Hûnekopfestival en een nieuwe single “stront stjonkt”! In 2019 worden er maximaal 15 optredens gedaan, waarvan Bevrijdingsfestival Fryslân er een is.