Erna ontvlucht

ERNA ONTVLUCHT DE OORLOG IN TEKENINGEN

In Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is aandacht voor een bijzondere collectie tekeningen. De tekeningen zijn eind jaren dertig en begin jaren veertig gemaakt door het joodse meisje Erna Rozenberg (Leeuwarden, 1 november 1928 – Auschwitz, eind november 1942) en tonen een gefantaseerd beeld van Leeuwarden in een – in werkelijkheid – duistere periode.

Erna was de dochter van Joël Rozenberg (Leeuwarden 1879 – Auschwitz 1942) en Minni Hess (Osnabrück 1890 – Auschwitz 1942). Vader, moeder en Erna zijn in november 1942 vermoord in Auschwitz. Haar beide zusters, Marie (Leeuwarden 1914 – Amsterdam 2000) en Edith (Leeuwarden 1917 – Amsterdam 2014), overleefden de oorlog. Erna groeide op in een gegoede familie. Haar vader was een grote vee- en vleesexporteur en bekleedde meerdere functies binnen de joodse gemeenschap. Het gezin Rozenberg woonde in een mooi huis aan de Van Swietenstraat en Erna bezocht de deftige Hofschool aan het Raadhuisplein. De ruim honderd tekeningen die de jonge Erna heeft gemaakt zijn deels geïnspireerd op de destijds populaire strip Pam bij de Maanapen (die o.a. in 1940 en 1941 in de Leeuwarder Courant verscheen).

Meerdere tekeningen hebben een duidelijke link met Leeuwarden: er komen gebouwen in Leeuwarden op voor, er wordt Liwwadders gesproken of er worden Leeuwarder namen genoemd. Ruim zeventig jaar na dato zijn de tekeningen voor een groot publiek te bezichtigen. Tevens wordt, voor zover dat mogelijk is, een beeld geschetst van het meisje achter de tekeningen. Nog tot en met 12 juli te zien bij Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg 1.