Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber

Ilse Weber-Herlinger was een Joods-Tsjechische schrijfster van kinderboeken en hoorspelen voor de Praagse radio. Ze schreef prachtige gedichten en persoonlijke brieven in haar eerste taal, het Duits. Dit deed ze in het geheim en onder erbarmelijke omstandigheden in het ‘modelghetto’ Theresienstadt.

Haar echtgenoot, Willy Weber, overleeft het kamp en redt na de oorlog op wonderlijke wijze de indrukwekkend geschreven persoonlijke gedichten van zijn geliefde vrouw. In “Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber“ leren we Ilse van heel dichtbij kennen en liefhebben, om haar tot slot te moeten verliezen aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Dit theaterstuk heeft ook een heldere boodschap aan de jeugd; pas op voor fake news

Inez Timmer en Tseard Nauta spelen deze bijzondere voorstelling.

Inez Timmer, zangeres, actrice en theatermens, is niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Noord-Nederland. In 2019 verdiende ze met haar vertolking van Madame Armfeldt in ‘A Little Night Music’ bij de Nederlandse Reisopera een nominatie voor een musical award. Inez stelde de tekst voor deze voorstelling samen.

Tseard Nauta, medeoprichter van het bekende Klezmer orkest ‘Di Gojim’, is al jaren bekend als multi-instrumentalist, arrangeur, componist en zanger. Hij trad met zijn soloprogramma ‘Rijk en Beroemd’ meer dan 50 keer op in heel Nederland. Een aantal composities in deze voorstelling zijn van zijn hand.

Eppie Dam, heeft een aantal gedichten en liedteksten van Ilse Weber in het Fries vertaald. Deze gedichten zijn door de Afûk gepubliceerd in de bundel “Wat in koffer seit”. De regie van deze voorstelling over Ilse Weber is in handen van Bart Kingma. Techniek wordt verzorgd door Wouter van der Wal.

Addy Scheele componeerde de melodie bij ‘Puntenbon’.

Meer informatie over Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber en de speeldata vind je op deze website.