Jaap Louwes

Jaap Louwes (Haulerwijk) Sinds begin 1980 actief als zanger / liedschrijver / troubadour. Zijn zelfgemaakte repertoire vindt langzamerhand een plekje op het Friese podia door optredens in kroegen, feesttenten, straatfestivals enz.

Ook komen de eerste liedjes via opnames bij Omrop Fryslân bij een breder publiek: “ Famke ”, “ Ik doe ’t moarn wel “ en “ Dwas yn de hasses ” zijn titels uit die tijd. Van 1988 -1992 is Jaap zanger bij Bricquebec. Onder het motto “ Bier yn ’t hier ” zijn er veel optredens rondom in Fryslân. In die periode verschijnen twee albums: “ IK DOCH ’ T MOARN WOL ” (1988) en “ LIT ÚS MAR RINNE ” (1992 ). Dèrnei gaat hij verder als troubadour en treedt hij op met zijn acoustische Rock & roll. In 1992 verschijnt de c.d. ” SKOBBERDEBONK ” met u.“ de Wâldwei ”, “ Oeral gelyk ” en “ Ezel nr. ien ” en in 2001 “ FRATSEN ” met titels als “ Hollander in Fryslân ”, “ Tusken de earen ” en “ in Drinkliet ”. Verder heeft Jaap meegewerkt aan een productie van TRYATER (de Lytse Seemearmin ,1992) en het theaterstuk “ Op zoek naar Eeltsje ” van het gezelschap Bennie Huisman in de periode dèrnei. Met de “ VJOUWER TRUURBADOERS ” (PiterWilkens, Doede Veeman, Gurbe Douwstra en Jaap) zijn er van 2002-2014 veel optredens en verschijnen twee c.d. ’s: “ D ’ RTUSKENÚT ” (2004) En “ DE LDE PÚNDYK BYL (2008 ).

In 2008 doet hij mee aan het project “ COHEN IN HET FRIES ” met dèrop zijn uitvoering van “ De Ljochtblaue Reinjas ”. Met de “ fèste gelegenheidsploeg ” DE LOSSEBINDE zijn er sinds ongeveer 2010 een aantal optredens u.d. twee keer op het festival Aaipop. Met De Lossebinde die bestaat uit gitarist Nathaniel van Veenen, bassist Bonne v.d. Wal en slagwerker Jelle Gietema verschijnt in de zomer van 2019 de c.d. “ SET M OP ”. Op deze plaat staan titels als ‘ Moeders by it stek ‘ en ‘ Spikerjack ‘. Verder op dit album een duet met zangeres Griet Wiersma (“ Samen ”) en een nummer met de “ Fjouwer Trûbadoers ” (“ Dan deed ik het met jou ” ). In totaal staan op SET ‘ M OP ’ 15-doorgaans nieuwe – nummers met als soort bonus actuele uitvoeringen van “ de Lift ” en “ Famke ”.

Bezetting :

zang en gitaar Jaap Louwes
gitarist Nathaniel van Veenen,
bassist Bonne v.d. Wal
slagwerk Jelle Gietema