Kraantje Pappie

Kraantje Pappie komt naar Bevrijdingsfestival Fryslân. Samen met Maan en Sam Feldt is hij door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid. Op 5 mei zijn de Ambassadeurs – dankzij de inzet van helikopters van Defensie – te zien op de veertien Bevrijdingsfestivals.

Het leek Kraantje Pappie als puber al gaaf ‘om in een helikopter te zitten en vijf optredens op één dag te doen’. Nu volgt het besef dat het veel meer is dan dat: “Ik ben een heel jaar Ambassadeur van de Vrijheid en het is een grote eer dat ik ben gekozen. Ik zou in deze functie weleens goed met mijn neus op de feiten willen worden gedrukt, de realiteit zien van wat vluchtelingen of oorlogsslachtoffers meemaken. Ik wil iets gaan zien dat ik nog niet ken en wat ik nog niet eerder ervaren heb. Als mens leer je daar van en ik hoop mijn publiek weer mijn ervaring door te kunnen geven.”

Kraantje Pappie over wat vrijheid voor hem betekent: “Dat er voor iedereen vrijheid komt naar zijn of haar eigen standaard, dat hoop ik met heel mijn hart. Vrijheid betekent voor mij steeds wat anders: nu is het de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil en dat ik me kan uiten op de manier die ik wil. Social media werken voor mij soms beperkend, dan plaats ik iets maar niet, omdat ik bang ben voor alle reacties. Dan heb ik geen zin in dat gedoe.”