Liberation Route Europe | Canadian Trail

Liberation Route Europe is een groeiende, internationale herdenkingsroute ter nagedachtenis aan de lange opmars van de geallieerde bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een herinneringsroute door tien Europese landen die de belangrijkste mijlpalen uit die strijd met elkaar verbindt, en toegankelijk en beleefbaar maakt. In het noorden van Nederland kan binnenkort de Canadian Trail worden gelopen. 

De route vormt een schakel tussen de start van de opmars vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië (D-Day) via de Belgische Ardennen en Nederland richting Berlijn. En vanaf daar tot aan de Poolse stad Gdańsk, de stad waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen. Sinds 2016 is er ook een zuidelijke route in ontwikkeling, die start op Sicilië en dwars door Italië naar Oostenrijk en Duitsland loopt.

Via deze uitgezette en gemarkeerde ‘hiking trail’ is het mogelijk om al wandelend (delen van) de route te volgen die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden. Met onderweg veel aandacht voor persoonlijke verhalen van bevrijders, bewoners én bezetters, gebeurtenissen, nog zichtbare overblijfselen, musea en monumenten. Vooral de multiperspectieve benadering voorbij het goed en kwaad is belangrijk om de link naar het leven in het huidige Europa te leggen. Hierbij ligt de nadruk op de rol van internationale verzoening en een oproep tot reflectie over de waarde van onze felbevochte vrijheid.

www.liberationroute.nl