Locatievoorstelling SKAAD

De voorstelling SKAAD is gebaseerd op het levensverhaal van een verzetsman uit het Gooi die tijdens de oorlogsjaren bij de KP (knokploeg) van Scharnegoutum vele spectaculaire en moedige dingen doet. Direct na de oorlog wordt hij daarvoor geëerd en geprezen maar later ontstaat er twijfel over zijn motieven. En dan gaat het mis en stort alles in. Verkeerde keuzes, toeval en noodlot, Friezen die hun handen aftrekken van de buitenstaander. Van zijn hoge voetstuk maakt hij een diepe val.

De voorstelling is geïnspireerd op het leven van Gerard Reeskamp, de man die bijna de gehele oorlog in Fryslân is, maar de makers nemen de vrijheid om ook hun verbeelding de ruimte te geven. Want SKAAD gaat niet alleen over toen maar ook over nu. SKAAD is een verhaal over toeval en noodlot, over verdrukking en verweer, over keuzes en moraal. Over het samenspel tussen een karakter en de omstandigheden. Over perspectief en over de onomkeerbaarheid van dingen.

SKAAD kijkt naar de geschiedenis maar gaat ook over de problematiek en de keuzes waar we nu mee te maken hebben. Hoe kijken we nu naar dat verleden en hoe werkt het door, in een land, een familie, op internet? In de voorstelling wordt zowel Fries als Nederlands gesproken. De locatievoorstelling werd vorig jaar gespeeld in de schuur van de familie Hoekstra van camping Pasveer in Loënga. In 2022 is de voorstelling te zien in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

 

Randprogrammering bij voorstelling SKAAD:

 

Stadswandeling Verzet in Leeuwarden  

Loop mee en luister naar de fascinerende verhalen over het Verzet in Leeuwarden.

 

Lezing over gerard Reeskamp door auteur Ad van Liempt  

De zoektocht naar de feiten achter de verhalen over verzetsman Reeskamp, die na de oorlog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar uitzat.

 

Lezing Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis – door auteur Mark Deckers  

Mark Deckers deed onderzoek naar de ontslagen Joodse bibliotheekmedewerkers en tekende hun verhalen op in het boek ‘Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis’

 

Inleiding door conservator Marre Sloots 

Marre Sloots geeft een inleiding over de overval op het Huis van Bewaring op 8 december 1944. Waarom kreeg deze actie zo’n mythische status?  En welke rol speelde Gerard Reeskamp?

 

Lezing de vreedzame overval door Rik Jongbloed 

Jongbloed vertelt over de voorbereiding van de overval, hoe de organiserende kp’ers, Oberman, Stegenga en Bultsma, tot een uitvoerbaar plan moesten komen.

 

Meer informatie en tickets: www.pier21.nl.