Mamihlapinatapai

Het moet gezegd: de uitspraak van de naam van de band leidt keer op keer tot hilarische momenten binnen de organisatie van Bevrijdingsfestival Fryslân. Allemaal oefenen we heel hard op het goed uitpreken ervan. Ma-Mih-La-Pi-Na-TaPai! Op 5 mei staan ze op onze mainstage en stilstaan wordt onmogelijk.

Mamihlapinatapai is een collectief van wereldmuziek, gevestigd in Nederland, geïnspireerd door bands als Mano Negra, Skarallaos, Che Sudaka of La Troba Kung-Fú. De band zag het levenslicht in 2015, dankzij twee voormalige leden van de Spaanse band Skarallaos. Ze ontmoetten elkaar weer ergens in Nederland, na jaren van elkaar verwijderd te zijn. Sindsdien is de band gegroeid en uitgebreid met veel verschillende sounds.

Ze presenteerden hun eerste album “El Camino del Sol” in februari 2017, en ze hebben rondgetourd op enkele van de belangrijkste festivals van Nederland (Oerol, MadNes, Zwarte Cross, Wildeburg, Surfana, Mañana Mañana), Galicië (Spanje) en zij werden uitgenodigd om deel te nemen aan de 30e editie van Ferrara Busker’s Festival (Italië). Verder werd eind 2017 hun nummer “Cumbia maldita” door 3voor12 geselecteerd als een van de beste liedjes in de stad Den Haag.

Gewapend met heel veel energie en vreugde, is Mamihlapinatapai meer dan muziek. Mamihlapinatapai is een middel om emoties uit te drukken en geluk te brengen voor iedereen midden in de huidige sociaal-politieke situatie, wat tot uiting komt in hun teksten. Dit wordt gedeeltelijk aangemoedigd door al hun ervaringen met verschillende muziekstijlen: Latin, Ska, Balkan, Jazz, Reggae, Flamenco. De stijl van Mamihlapinatapai kan daarom het beste worden omschreven als Wereldmuziek in de breedste zin van het woord.