Merijn Tinga

De in Leeuwarden geboren bioloog en multidisciplinair kunstenaar Merijn Tinga (1972) is vooral bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij probeert politiek en bedrijfsleven er toe te bewegen minder plastic te gaan gebruiken. Door letterlijk te gaan surfen op de plastic soep in de zee, laat hij zien hoeveel zwerfafval wij mensen achterlaten. Zijn acties leidden er onder andere toe dat er statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd. Plastic staat symbool voor een wegwerpcultuur. Tinga wil graag een hergebruikcultuur organiseren.

“Iedereen heeft de vrijheid dingen weg te gooien. Om nutteloze spullen bij het afval te zetten, en er niet meer naar om te kijken. Dat ruimt misschien lekker op, maar iets weggooien betekent ook dat we er – als maatschappij – iets mee moeten. Plastic belandt in de zee: dat is schadelijk voor het zeeleven. Kleren belanden in grote hoeveelheden op vuilnisbelten in Ghana, daar worden ze in brand gestoken en dat heeft schadelijke invloed op het klimaat. Onze vrijheid om dingen weg te gooien heeft nadelige gevolgen voor het klimaat. Als individu denk je dat het moeilijk is om een verschil te maken. Maar het kan wel. Door landelijke acties te voeren, zoals ik, of kleine dingen te doen. Het grote verschil kunnen we met z’n allen maken door politiek en bedrijfsleven te vertellen dat we het anders willen”.

Dit vrijheidscollege gaat er over waar individuele vrijheid om iets weg te gooien de collectieve vrijheid schaadt, en wat je er zelf aan kan doen. Dit Vrijheidscollege wordt door Bevrijdingsfestival Fryslân georganiseerd, in samenwerking met Vrijheidscolleges, IepenUp, Arcadia en Neushoorn.

Woensdag 6 april, 20:00 uur (inloop 19:30 uur)
Neushoorn, Leeuwarden
De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig
Laat weten dat je komt via Facebook

Fotograaf: Bas Losekoot