Ondergedoken in Fryslân

Het aantal onderduikers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Friesland wordt geschat op 23.000 personen. Dit aantal is waarschijnlijk te laag, maar bronnen die de gehele oorlogsperiode bestrijken ontbreken. Toch doen we ruim 75 jaar later nog steeds nieuwe ontdekkingen over onderduikers in Friesland.

Zo werd er vorig jaar een onderduikplek gevonden op de zolder van een pand aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Deze ontdekking riep direct allerlei vragen op. Wie heeft hier gewoond en wie heeft er ondergedoken gezeten? Met behulp van onderzoek in o.a. de archieven van Tresoar is een bijzonder
verhaal naar boven gekomen.

Wat blijkt? In de oorlog werd dit pand bewoond door Wolf Salomon. Hij was joods en dook onder in zijn eigen huis. Dit bijzondere verhaal komt nog meer tot leven door de herinneringen van Mirja Dé de Jong-Bril (95). Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het pand en is samen met Tresoar teruggegaan naar de plek waar zij van haar 14 de tot haar 19 de jaar woonde.

Benieuwd welke herinneringen zij heeft aan de oorlogsjaren op de Nieuwestad? De film met het verhaal van Mirja Dé is vanaf nu te bekijken op www.tresoar.nl.