Provinciale herdenking 4 mei

Op 4 mei wordt in de Prinsentuin in Leeuwarden de Provinciale Herdenking georganiseerd. Het programma, dat begint om 19:30 uur, is geschikt voor jong en oud. Naast het leggen van de Algemene Kransen, spreekt burgemeester Sybrand Buma een herdenkingsrede uit. Er is muziek van Brassband ‘Hosannah’ en Faske, de Friese ambassadeur van de Vrijheid 4 en 5 mei. Fenna Siere van Stedelijk Gymnasium draagt een zelfgemaakt gedicht voor.

 

Defilé

Alle aanwezigen in de Prinsentuin krijgen de gelegenheid om tijdens het defilé bij het oorlogsmonument een eerbetoon te brengen aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het defilé wordt geopend door mevrouw Poepjes (de loco-commissaris van de Koning), de burgemeester van Leeuwarden en de commandant van vliegbasis Leeuwarden. Gevolgd door de kransleggers, schoolkinderen, genodigden en overige aanwezigen in de Prinsentuin.

 

Bevrijdingsvuur

Leden van Loopgroep Leeuwarden en A.V. Lionitas vertrekken direct na de herdenking naar Wageningen om  in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar de Prinsentuin in Leeuwarden te rennen. Op 5 mei om 13.00 uur wordt het Friese bevrijdingsvuur ontstoken op het Wilhelminaplein.

 

Live te volgen

De provinciale herdenking is vanaf 19.30 uur live te volgen via Omrop Fryslân radio en televisie. Zowel Omrop Fryslân als de Leeuwarder Courant hebben een online livestream.