Provinciale herdenking 4 mei

Op donderdag 4 mei is de Prinsentuin in Leeuwarden het decor van de jaarlijkse Provinciale Herdenking. Het programma, dat begint om 19:30 uur, is geschikt voor jong en oud.

Naast het leggen van de Algemene Kransen, spreekt burgemeester Sybrand Buma een herdenkingsrede uit. Er is muziek van Brassband ‘Hosannah’ en Boaz, de Friese ambassadeur van de Vrijheid 4 en 5 mei. Er wordt een gedicht voorgedragen door Hanna Sixma, winnares van de gedichtenwedstrijd. Er is een interview met leerlingen van de Internationale Schakelklas* en met twee kunstenaars uit Oekraïne. De Canadese veteraan Jim Parks en zijn familie zijn aanwezig bij de herdenking. Na de herdenking worden er kransen gelegd bij het oorlogsmonument en is er een defilé.

Na afloop van de ceremonie vertrekken leden van Loopgroep Leeuwarden en A.V. Lionitas naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen, samen met Rick Boon uit Canada. Hij is zoon van de onlangs overleden Canadese veteraan Art Boon en is verschilmaker voor Fryslân in Wageningen. In estafettevorm brengen de lopers het vuur vervolgens naar Leeuwarden, waar ze samen met Rick Boon en burgemeester Buma op 5 mei om 12:45 Bevrijdingsfestival Fryslân openen op het Oldehoofsterkerkhof.

De provinciale herdenking is vanaf 19:30 uur live te volgen via Omrop Fryslân radio, televisie en internet.

 

*Gastlessen Internationale Schakelklas

Tûmba gaf drie gastlessen aan de Internationale Schakelklas die gingen over democratie, gelijkwaardigheid, discriminatie. De laatste les ging over vrijheid. De leerlingen maakten een collage en de Four Freedoms werden besproken. De leerlingen Esrom Wagatha (13) als Farhio Zakaria Salat (16 jaar) kiezen één van de Four Freedoms om in het interview uit te leggen waarom die voor hen belangrijk is.