Provinciale herdenking

Op 4 mei wordt in de Prinsentuin in Leeuwarden de Provinciale Herdenking georganiseerd. Het programma, dat begint om 19.30 uur, is geschikt voor jong en oud. Naast het leggen van de Algemene Kransen, spreekt burgemeester Ferd Crone zijn herdenkingsrede uit. Er is muziek van Brassband ‘Hosannah’ en PYN, de Friese ambassadeur van de Vrijheid 4 en 5 mei. Lisa van den Burgh van CSG Comenius draagt een zelfgemaakt gedicht voor.

Interviews
Er zijn interviews met Ferd Crone (nu nog burgemeester en inwoner van Leeuwarden), Hessel de Walle (auteur boek De Overval) en Ines Jonker (journalist Leeuwarder Courant).

Defilé
Alle aanwezigen in de Prinsentuin krijgen de gelegenheid om tijdens het defilé bij het oorlogsmonument een eerbetoon te brengen aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het defilé wordt geopend door de commissaris van de Koning, de burgemeester en de commandant van vliegbasis Leeuwarden. Gevolgd door de kransleggers, schoolkinderen, genodigden en overige aanwezigen in de Prinsentuin.

Bevrijdingsvuur
Zesendertig lopers, waaronder leden van Loopgroep Leeuwarden en A.V. Lionitas vertrekken direct na de herdenking naar Wageningen om in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar de Prinsentuin in Leeuwarden te rennen. Op 5 mei om 13.00 uur wordt het Friese bevrijdingsvuur ontstoken in de Prinsentuin.

Live via tv en internet
De provinciale herdenking is vanaf 19.30 uur live te volgen via:
Internet lc.nl en podium.tv
TV Podium TV (Ziggo kanaal 35, Kabelnoord kanaal 19)