Ralph de Jongh & band Ft. Tim Birkenholz

De nederlandse blues ontdekking van de 21e eeuw door roosendaalse legendarische drummer elmore james van dodewaard & legendarische brainbox zanger kaz lux & ridder in de blues harry ‘cuby’ muskee. Ralph de jongh werd in 2011 door de robert johnson foundation (usa) uitgenodigd om twee optredens te doen voor het 100 jarige robert johnson jubileum festival. Ralph legt als in een trance zijn ziel bloot tijdens zijn concerten en opnames. In een stijl waarin alleen ralph de jongh kan optreden, in een fenomenale atmosfeer van geluid, waarin we kunnen terugdromen naar de tijden van de vooroorlogse blues en de jaren zestig van keith richards en mick jagger.

Ervaar de schoonheid van dit fenomeen. Dit is puur…dit is ralph de jongh….Dit is emotie. “een van de beste songwriters van nederland” – music maker magazine “het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien” – het parool Lust for life : lfl’s tjerk lammers omschreef de jongh eerder al als ‘een bluesartiest van absolute wereldklasse’.

Harry muskee van cuby and the blizzards ontmoette ralph de jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief, die gaat als volgt: ‘ik stond in de gelagkamer van café de amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van robert johnson, son house, elmore james en muddy waters. U hoort nog van ralph. Met respect en genoegen, rolde, harry muskee’

Ralph de jongh gaat twee jaar mee als vaste support mee op tournee met zijn favoriete nederlandse bluesband, de legendarische cuby + the blizzards van 2006 t/m 2008. Tijdens deze tour schreef harry nog een aanbevelingsbrief: “geloof me. Ik heb ralph al heel vaak zien optreden en ik kan je verzekeren: dit is waar voor je geld. Na ralph te hebben zien touren met c+b voor een jaar, ben ik ervan overtuigd dat een zeldzaam talent en een goede vriend hier aan het werk is.”