Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970)

Robert Vuijsje is journalist en schrijver. Zijn Vrijheidscollege gaat onder andere over de vrijheid om je gekwetst te voelen. Robert heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze – en tegen de achtergrond van die absurde viering – beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over vrijheid anno nu is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

“Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.” Maar ook na de kritiek op bepaalde typeringen in Alleen Maar Nette Mensen wil Vuijsje onderwerpen waaraan mensen aanstoot kunnen nemen, niet mijden.

Robert debuteerde in 2008 als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Robert de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Ruim vijf jaar maakte Robert de reportage Land van Afkomst voor de Volkskrant waarin hij Nederlanders met een gemengde afkomst vraagt naar de rol die dit speelt in hun leven. Momenteel schrijft hij in NRC wekelijks over een fictief gezin in Almere.

 

Bekijk hier het Vrijheidscollege of luister naar de podcast: