Speakers corner

Bevrijdingsfestival Fryslân werkt samen met iepenUP aan een multidisciplinair programma over vrijheid, democratie en diversiteit. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert. Hoe open of gesloten willen we zijn? Hoe gaan we dan om met vrijheid, diversiteit, democratie, filter bubbels, en kwesties die de samenleving tot op het bot verdelen? Als de wereld verandert, wat willen we dan uit het verleden meenemen de toekomst in? Wat moeten we loslaten? Wat hebben we nog nodig? Wie doen er mee? De Speakers corner wordt de plek om met elkaar in gesprek te gaan. Een open plek met open vizier midden op het Plein van de Vrijheid. iepenUP laat toonaangevende gasten ideeën en visie delen en de bezoekers vragen stellen, ideeën delen en met elkaar in gesprek gaan. Eurocommissaris Frans Timmermans komt kort spreken in de Speakers corner.

IepenUP Speakers corner Prinsentuin op zondag 5 mei:
13.00 A.J. Soepboer
13.45 Fenna Feenstra (SP) en Eline van Nistelrooij (GroenLinks)
14.00 Henk Te Biesebeek
15.00 Line Hut
16.00 Daliah Vakili

A.J. Soepboer is politicus, leraar geschiedenis, drummer bij Baldrs Draumar en altijd 100% bezig voor de Friese Zaak. In zijn werk, de politiek en de thematiek, teksten en verhalen die Baldrs Draumar uit de Friese geschiedenis gebruikt als inspiratie voor hun muziek. Hij heeft een mercedes en een herdershond en imponeerde al eerder bij IepenUP met zijn column over de provinciale verkiezingen.

Henk Te Biesebeek is een bekend en berucht Fries journalist die veel programma’s en items gemaakt heeft over cultuur en politiek in Friesland en daarbuiten. Hij is een voorvechter van het vrije woord en wars van politieke en culturele hypes. Hij zal het thema: De Vrijheid Om Te Kiezen op geheel eigen wijze invullen en uitleggen.

Line Hut is 18 jaar oud, komt uit Leeuwarden en is Jonge Denker Des Vaderlands. De Jonge Denkers worden benoemd na een wedstrijd onder alle filosofie-leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland. Iedere school mag maximaal drie talentvolle leerlingen een column laten insturen, mits prikkelend, goed geschreven en toegankelijk voor een breed publiek. De column van Line was de enige inzending vanuit Comenius Mariënburg, christelijke scholengemeenschap in Leeuwarden.

Daliah Vakili is een Palestijnse activiste uit Berlijn die het door heel Europa strijd tegen onderdrukking, het patriarchaat en het kapitalisme en het opneemt voor feminsten, de lbgtq gemeenschap en bovenal de positie van het Palestijnse volk binnen en buiten Israël en de bezette gebieden. Een strijd die haar al regelmatig in conflict heeft gebracht met de autoriteiten, iets dat haar in het geheel niet tegenhoudt.