Tentoonstelling: Wy kinne der noch wol ien by ha

Zou ik mijn kind aan een vreemde meegeven? Zou ik met gevaar voor eigen leven een kind opnemen in mijn gezin? Met deze dilemma’s werden Joodse gezinnen en Friese pleeggezinnen geconfronteerd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting werden honderden Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld om onder te duiken. In de tentoonstelling Wy kinne der noch wol ien by ha worden de verhalen van 18 van deze kinderen en hun Friese helpers verteld. De tentoonstelling wordt digitaal geopend op 15 april.

Er ontstonden warme banden tussen Joodse kinderen en hun pleeggezinnen, maar het onderduiken in een vreemde huishouding bracht ook uitdagingen met zich mee. Hoe is het om vanuit Amsterdam naar Fryslân te verhuizen, waar een andere taal gesproken wordt? Of om op te groeien in een gezin met een ander geloof? En zonder ouders? Hoe is het om er ‘zomaar’ een broertje of zusje bij te krijgen? En hoe is het om niet goed te weten wie je eigenlijk bent?

Naast de digitale tentoonstelling wordt er een podcast gemaakt. Voor het meest actuele nieuws kijk op de website van Tresoar. De tentoonstelling is onderdeel van het project De terugkeer van de Joodse Kinderen. Het project is een samenwerking van Tresoar met Stichting Verhalen, Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad.

Datum van plaatsvinden activiteit: ditigtaal vanaf 15 april 2021

Entreeprijs van activiteit:  Gratis
Contactpersoon:
Johan Steendam
johan.steendam@tresoar.nl