The Memphis Two

The Memphis Two is een spraakmakend akoestisch duo. De bezetting bestaat uit: Elvira van Poelgeest, contrabas en Ivo Poelsma, slaggitaar en zang. Voor hun optreden op Bevrijdingsfestival Fryslân live vanuit Neushoorn speelt Sierk Andela mee als gastgitarist!

Voor hun repertoire putten The Memphis Two uit de Amerikaanse traditie, voornamelijk die van Folk, Blues, Country en Rockabilly, waarbij ze niet schromen terug te gaan tot diep in de negentiende eeuw. Ze stellen de liederen centraal. De tekst en de melodie krijgen daarbij alle ruimte om hun directheid en compacte schoonheid aan de luisteraars te tonen.

De nummers bestaan uit bekende, minder bekende en volledig vergeten pareltjes. Klassiekers van o.a. Johnny Cash en Hank Williams worden afgewisseld met nummers die met zorg en liefde zijn opgedolven uit de uithoeken van de Amerikaanse cultuur. Ooit het land dat vocht voor onze vrijheid en democratie.

Het is muziek uit tijden dat de populariteit van een lied nog werd afgemeten aan het aantal exemplaren bladmuziek die er van werden verkocht en het zijn nummers die als singles in miljoenen over de toonbank gingen in de tijd dat de jeugd zijn eigen cultuur kreeg, een cultuur waarvan de Rock and Roll de levensader en ruggengraat vormde.

Ieder lied vertelt een eigen verhaal. En samen vertellen ze het kleurrijke verhaal van de Amerikaanse muziek. Een verhaal dat gaat van haar oorsprong als volksmuziek, die in kerken en in huiskamers en bij het werken in de buitenlucht en als ontspanning bij het kampvuur werd gespeeld en gezongen, tot aan het moment waarop het een miljoenen industrie werd. Tussen de nummers door en als de gelegenheid het toelaat vertellen ze graag dat verhaal op een losse, maar aansprekende manier.

The Memphis Two gaat in de uitvoering van de nummers die ze spelen niet alleen terug naar de essentie van melodie en tekst, ze proberen ook zoveel mogelijk een authentieke sfeer te creëren, zonder hoogdravende puristische pretenties, die juist in strijd zouden zijn met de sfeer van authenticiteit die ze nastreven.