Theater na de Dam

Op 4 mei om 20:00 uur wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden. Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, maar ook lokaal in het hele land waaronder Leeuwarden.

Na de herdenking, om 21:00 uur, stelt De Harmonie zich open voor Theater na de Dam. Dit in samenwerking met Tryater. Centraal staat dan de vraag: ‘Wat is menselijkheid?’ De toegang is gratis. Met acteurs Fabian Janssen en Marlojein Ley.

Theater na de Dam is een landelijk initiatief om na de Herdenking nog meer stil te staan. Dit jaar alleen al gelijktijdig meer dan 130 voorstellingen die elk op hun manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De Harmonie is voor het eerst onderdeel van Theater na de Dam. Om 21:00 uur zie je bij De Harmonie Wat is menselijkheid? Geïnspireerd op het boek ‘Is dit een mens’, van de Italiaanse schrijver Primo Levi die concentratiekamp Auschwitz overleefde. De voorstelling brengt Syrische vluchtelingen, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Marjolein Ley en Fabian Janssen samen.

 

Geen mens is hij die…

Wat leren we uit dit pijnlijke oorlogsverleden, wat nemen we mee naar het heden en hoe vormen we onze perspectieven voor de toekomst. ‘Wie doodt, is een mens, wie onrecht doet of lijdt, is een mens; geen mens is hij die elk gevoel van grenzen verloren heeft en zijn bed deelt met een lijk.” Deze zinnen komen uit Is Dit Een Mens van schrijver, chemicus en holocaust-overlevende Primo Levi. In deze getuigenis van Auschwitz, in feite zijn gebundelde pogingen om zijn trauma te bezweren, komt hij met vele vragen en voorbeelden ten aanzien van wat dat nu eigenlijk inhoudt, ‘menselijkheid’.
Aan de hand van aantal voorbeelden uit zijn boek en versterkt door klarinet muziek in uitvoering van Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, bevragen in acteurs Marjolein Ley en Fabian Janssen samen met uit Syrië gevluchte jongeren hoe wij anno 2024 willen herdenken.

 

Wanneer is herdenken meer dan herinneren?

We weten dat hier, in deze omgeving meer dan 79 jaar geleden verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Mensen werden onderdrukt, vernederd, vermoord; anderen onderdrukten, vernederden, moordden. Er waren ook mensen die ware heldendaden pleegden, met gevaar voor eigen leven anderen probeerden te redden. Er waren ook die weg keken of verlamd raakten. Ook nu, op vele plekken in de wereld gaan oorlogen, geweld, onderduiking en het uitmoorden van volkeren door. Ook nu zijn er helden, zijn er daders en zij die wegkijken. We weten het, we veroordelen het, nemen een positie in of proberen daarvan weg te blijven. Deze avond in De Harmonie is een poging om positie van de menselijkheid opnieuw te definiëren. Met de acceptatie van dader, slachtoffer, held en een wegkijker in ieder van ons.

Bekijk op harmonie.nl