Tuin van de Vrede

In onze Tuin van de Vrede, de tuin van Keramiekmuseum Princessehof komt geschiedenis tot leven op 5 mei.

Living Library

Wandel gratis de tuin van het Princessehof binnen en leen een levend boek; Mensen die als soldaat hebben gevochten in de oorlog of bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een gezin dat in de WOII met de Duitsers sympathiseerde. In de Living Library gaan deelnemers met hun boek in gesprek over hun vooroordelen en onderzoeken samen overeenkomsten en verschillen. Een aantal van deze menselijke boeken zijn onderdeel van de tentoonstelling Vrijheid Nu in het Fries Verzetsmuseum.

Aandachtsschenkerij

Naast levende boeken lenen, kun je op 5 mei ook gratis je dorst lessen in de tuin van het Princessehof waar niet alleen thee, maar ook aandacht wordt geschonken. Je bent van harte welkom voor een praatje en oprechte interesse.

Bevrijdingsrok

Iedere vrouw in Nederland een bevrijdingsrok, dat was de droom van Mies Boissevain – Van Lennep. De rok moest bestaan uit allemaal verschillende kleurrijke lapjes, en daarmee symbool staan voor de eenheid van Nederland. Want ook al zien de lapjes er allemaal anders uit, ze vormen één geheel. Net zoals mensen er ook allemaal anders uit kunnen zien, en verschillende dromen en idealen kunnen hebben. 

Op Bevrijdingsfestival Fryslân gaan we in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum werken aan de grootste en kleurrijkste lapjesrok van Nederland! We roepen iedereen van jong tot oud op om lapjes stof versieren. Deze verwerken we op 5 mei in de Tuin van de Vrede (tuin Keramiekmuseum Princessehof) tot een levensgrote rok. 

In samenwerking met SINNE Kinderopvang knutselden heel veel kinderen al een lapje stof als onderdeel van de Bevrijdingsrok. Kom de creativiteit bewonderen in de tuin van Keramiekmuseum Princessehof! Je kunt ook zelf meedoen.

Zo doe je mee

Stap 1: Knip een driehoek van stof. (Zie hiervoor het sjabloon in dit document). Dat mag een stofje zijn uit de winkel, maar het kan ook een stofje zijn dat bijzonder voor je is.

Stap 2: Versier deze met textielstiften, borduursels of andere versieringen. Zorg ervoor dat het stofje laat zien wie jíj bent. Wat vind je leuk? Waar word je blij van? Wat zijn jouw dromen? 

Stap 3: Kom met je stofje naar de Tuin van de Vrede (tuin Keramiekmuseum Princessehof). Jouw stofje wordt verwerkt in een levensgrote bevrijdingsrok die we met elkaar maken.

In samenwerking met SINNE Kinderopvang knutselden heel veel kinderen een lapje stof als onderdeel van de Bevrijdingsrok, een project in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum. Kom de creativiteit bewonderen in de tuin van Keramiekmuseum Princessehof!

 Hier lees je meer over de bevrijdingsrok.