Verschilmaker: Rick Boon

Rick Boon is de Verschilmaker voor Bevrijdingsfestival Fryslân. Hij is de zoon van de onlangs overleden Canadese veteraan Art Boon en haalt voor ons festival in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur uit Wageningen, samen met Loopgroep Leeuwarden en A.V. Lionitas. Ze ontsteken de vlam op Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei, om 12:45 op het Oldehoofsterkerkhof in het bijzijn van burgemeester Buma.

Art (links) en zijn zoon Rick Boon

Arthur (Art) Boon

Arthur Boon wist dat het zijn rol in deze wereld was om zijn land met toewijding en trots te dienen, zijn gemeenschap met respect en zorg, en zijn familie met liefde en vriendelijkheid. Nooit week hij van deze idealen af.

Arthur sloot zich op 15-jarige leeftijd aan bij het leger en ging uiteindelijk naar het buitenland met het 19th Canadian Army Field Regiment (SP). Zijn eerste actie in de oorlog was bij de invasie op D-Day, 6 juni 1944. Hij zou in vele veldslagen langs de kust van Frankrijk vechten, door België, Nederland en uiteindelijk Duitsland.

Arthur was ook een zeer bekwame hockey- en honkbalspeler. Hij werd uitgenodigd in het Detroit Red Wing-kamp in 1949-1950, maar kwam thuis om voor zijn zieke vader en gezin te zorgen. Tot zijn 84ste bleef hij elke zondagavond hockeyen.

Arthur was ook lid van de Stratford Nationals Inter-County Baseball League in 1960 totdat een gebroken enkel zijn carrière beëindigde. Dat weerhield hem er niet van, want hij speelde later 20 jaar lang slo-pitch tot hij 71 was. Hij coachte jeugdteams en was er om zijn zonen hun wedstrijden te zien spelen en speelde ook met hen mee, door de jaren heen. Hij en Lois waren ook altijd bij de hockey-, honkbal- en fastballwedstrijden van hun kleinkinderen. 

Arthur had na de oorlog een illustere militaire carrière. Hij diende trots bij het Perth Regiment, 3RCR en 4RCR en werkte zich op van soldaat, korporaal, stafsergeant, compagniessergeant-majoor tot Chief Warrant Officer. Hij ging in 1981 met pensioen, maar bleef 35 jaar hard werken als Veterans’ Affairs Officer voor de Royal Canadian Legion, Branch 8, Stratford. Hij was vereerd met zijn Legion Life-lidmaatschap en Palm Leaf. Hij was ook meer dan 20 jaar secretaris van de Stratford Pipes and Drums.

In 1974 was Arthur de 45e Canadees die de Order of Military Merit ontving van de gouverneur-generaal in Ottawa, de Order of St. John en het Franse Legioen van Eer uit Frankrijk. Meer dan 75 jaar organiseerde hij en speelde hij een belangrijke rol in de Remembrance Day Service in Stratford. Veel studenten in Perth County hadden de gelegenheid om te luisteren naar Arthur die sprak over zijn militaire inspanningen zoals hij jaarlijks in de klassen van zijn zoon zou gaan, of om hele schoolgroepen te spreken over de noodzaak om de inspanningen van alle veteranen uit het verleden en het heden te erkennen en te benadrukken dat de vrijheid die we vandaag in Canada hebben, is tot stand gekomen dankzij de duizenden Canadese soldaten die hun leven hebben gegeven in WOI en WOII. Dit is iets waar hij veel voldoening uit haalde.

Arthur trouwde op 12 mei 1956 met de liefde van zijn leven, Lois Pope. Samen voedden ze zoons Art en Rick op om de mensen om hen heen te respecteren en een goed, eerlijk leven te leiden. Hij vond het heerlijk om te zitten en zijn gedachten en verhalen te delen met iedereen die ernaar vroeg. Zijn vermogen om feiten, namen van plaatsen, gebeurtenissen en mensen vast te houden, was echt verbazingwekkend voor iedereen die elke keer luisterde.

Arthur Henry Boon overleed op 98 jarige leeftijd, op 12 maart 2023. Hij laat twee zoons, twee schoondochters, vijf kleinkinderen en een achterkleindochter na. Zijn vrouw Lois overleed in 2019.

Art Boon, militaire begraafplaats Holten (foto Jan Sjoerd Geertsma)

Art Boon, Femke de Walle en Jim Parks op Bevrijdingsfestival Fryslân (foto Marcel Renou)

Andrew Parks, Jim Parks, Art Boon en Mikaila Boon op de Provinciale Herdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden, 4 mei 2022 (foto Marcel Renou)

Commissaris van de Koning Arno Brok en Art Boon, mei 2022 (foto Jan Sjoerd Geertsma)

Art en Mikaila Boon in Sneek, mei 2022 (foto Jan Sjoerd Geertsma)

Ontvangst Art Boon in Dokkum door burgemeester Johannes Kramer, april 2022 (foto Marcel Renou)

Interview met Omrop Fryslân (foto Marcel Renou)

Art Boon, Mikaila Boon en Jim Parks, mei 2022 (foto Jan Sjoerd Geertsma)

Art, Rick en Mikaila Boon (foto Jan Sjoerd Geertsma)