Veteraan Henk den Belder

Veteranen zetten zich wereldwijd in voor vrede en veiligheid. Ze leveren een aanzienlijke bijdrage aan het tot stand komen én in stand houden van vrijheid wereldwijd. Veteranen zijn onlosmakelijk verbonden met vrijheid. We stellen dan ook graag een aantal veteranen aan je voor. Het Veteraneninstituut is daarom op alle 14 Bevrijdingsfestivals te vinden om je te laten zien wie de veteranen zijn en wat zij doen: kom bij onze stand langs en ga speeddaten met een veteraan!

Vrijheid. Powered by veteranen

Henk den Belder, sergeant-majoor, ging in 2008 naar Afghanistan waar hij op een vliegbasis bij Kandahar het onderhoudsteam voor F16’s aanstuurde. Op 5 mei is Henk als speeddater op Bevrijdingsfestival Fryslân.

Henk is op uitzending geweest naar: Afghanistan, 2008 (Kandahar ISAF)
“In de hitte van Afghanistan zorgden we dat de F16’s in orde waren. Ik heb daar na de zoveelste raketbeschieting wel gedacht: ‘waarom ben ik hier?’ Zo’n explosie was extra gevaarlijk omdat er overal grind lag. Die steentjes spoten dan als een kogelregen in het rond. Je doet het voor de veiligheid van de jongens in het veld. Ik heb genoten van de vriendschappen en de collegialiteit die je daar hebt.

Wat betekent vrijheid voor jou?
“Een ervaring die mij altijd bijblijft: het was vlak na de val van de Muur, in ‘89. Bij ons op de vliegbasis landde een helikopter uit het voormalige Oost-Duitsland. Wij haalden die bemanning netjes binnen. Na een aantal dagen kwamen de gesprekken, en de vragen. Ik was verbijsterd om te horen hoe zij vertelden dat mensen jarenlang over hun schouder moesten kijken. Niemand kon je vertrouwen. Piloten kregen in die tijd een kaart mee waar de randen waren afgeknipt, verder dan dat mochten ze niet vliegen. Vrijheid? Vergeet het maar. Wij kunnen hier zeggen en denken wat we willen. Je kunt hier zijn wie je bent. Op veel plekken in de wereld is dat heel anders.”

Waarom vind je het belangrijk om je ervaringen te delen?
“Ik heb getwijfeld of ik wel genoeg bijzonders had meegemaakt. Maar ik heb ontdekt dat het er bij de speeddates niet per sé om draait wat ik voor spannends te vertellen heb. Het gaat om wat je in de ontmoeting kunt geven. Dat is vooral bij kinderen heel belangrijk.’’