Bevrijdingsfestival Fryslân: dit is er te zien en te beleven

Geplaats door Bevrijdingsfestival Fryslân

Bevrijdingsfestival Fryslân presenteert voor de viering rondom de bevrijding een coronaproof programma, waarin voor jong en oud iets te zien en te beleven is op en rond 5 mei. Bevrijdingsfestival Fryslân is dit jaar geen evenement met publiek. Bij alle onderdelen is gezorgd voor een invulling die past binnen de maatregelen rondom het coronavirus.

Er is een live televisieprogramma met sprekers en artiesten, een livestream met muziek en een stadswandeling voor jong en oud. Er zijn projecten met leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs en de veteranen zijn onderdeel van het programma. Hoogtepunt van Bevrijdingsfestival Fryslân is de bezorging van de Vrijheidsmaaltijdsoep bij ruim 10.000 ouderen en verzorgenden door de hele provincie. Bevrijdingsfestival sluit daarnaast aan bij de provinciale herdenking, omarmt culturele projecten in de provincie én ontsteekt het bevrijdingsvuur.

Alle onderdelen van Bevrijdingsfestival Fryslân 2021 vind je op deze website onder de verschillende menu-items. Het coronaproof programma voor Bevrijdingsfestival Fryslân wordt mede mogelijk gemaakt door en dankzij gemeente Leeuwarden en provinsje Fryslân.


Uitlichting per onderdeel

Vrijheidsmaaltijdsoep in legervoertuigen
In samenwerking met de Seniorenbond en maaltijdservice VanSmaak wordt op 5 mei bij 10.000 senioren en zorgmedewerkers in Fryslân de Vrijheidsmaaltijdsoep bezorgd. Dit wordt grotendeels gedaan met legervoertuigen die separaat van elkaar de soep bezorgen in de provincie. Om toeloop van publiek te voorkomen wordt niet bekend gemaakt wanneer de voertuigen naar welke plaats rijden.

Met historische én moderne voertuigen van Keep Them Rolling en Defensie wordt de soep verspreid. De Vrijheidsmaaltijdsoep is een landelijk alternatief voor de gezamenlijke maaltijden die in voorgaande jaren aan ouderen werd aangeboden. Het recept voor de soep is van Yvette van Boven en is binnenkort te vinden op de website van Bevrijdingsfestival Fryslân. Omrop Fryslân doet de hele dag verslag op radio en televisie.

Televisieprogramma en livestream
Wie het festivalgevoel wil ervaren op 5 mei kan kiezen uit twee streams: een televisieprogramma bij Omrop Fryslân vanaf 17.15 uur en een muzikale livestream via Bevrijdingsfestival Fryslân en Neushoorn vanaf 18.00 uur.

In het televisieprogramma zijn indringende interviews en reportages te zien. Onder andere André Boers uit Israël schuift aan in het programma. Het waren zijn ouders die op de film van een Joodse bruiloft uit 1939 te zien waren. De film dook op in 2017. In het programma vertelt hij over Joodse componisten die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Een tweetal van hun stukken worden ten gehore gebracht door leen aantal leden van het NNO.

Het inhoudelijke televisieprogramma wordt afgewisseld met muzikale bijdragen en minidocumentaires van landelijke ambassadeurs van de vrijheid Tino Martin en Davina Michelle, Friese ambassadeur van de vrijheid De Kast, en optredens van Wulf, Boaz, Electric Hollers en Wiebe Kaspers. In het programma is ook een vrijheidscollege te volgen. Ook de Canadese veteranen, die medeverantwoordelijk waren voor de bevrijding van onze provincie, zijn onderdeel van het programma.

In samenwerking met Poppodium Neushoorn is via een livestream op de website van Bevrijdingsfestival Fryslân en de Facebookpagina van Neushoorn een avondvullend muziekprogramma te zien met onder andere optredens van De Baron, Mr Weazley, De Kift, Micah en Julia, Sweet God Animals, Moon Radio en Noorderlicht.

Stadswandeling Leeuwarden
Op verschillende historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden worden in samenwerking met HCL van 28 april tot en met 12 mei levensgrote foto’s geplaatst. De betreffende plekken in de stad zijn op eigen initiatief te bezoeken. De foto’s kunnen met een QR-code worden gescand, die verwijst naar het verhaal achter de foto. Wandelaars worden gevraagd geen groepen te vormen en voldoende afstand van elkaar te bewaren. De foto’s en verhalen zijn ook online te zien en te lezen.

Burgerschapsdagen
Evenals voorgaande edities van Bevrijdingsfestival Fryslân is er een gezamenlijk project met het Friesland College Leeuwarden. Bevrijdingsfestival Fryslân heeft hiervoor een inhoudelijk verdiepingsprogramma opgezet, zodat studenten met elkaar in gesprek kunnen over het thema Vrijheid. Een aantal persoonlijke verhalen van studenten over het thema worden opgenomen op video en daarin uitgelicht.

Portretje Vrijheid en Tegeltjesproject
Studenten van ROC Friese Poort maken fotoportretten met het thema vrijheid. ‘Wat betekent vrijheid voor jou’ en ‘in hoeverre ben je verantwoordelijk voor de vrijheid van een ander’ zijn de vragen die ze zichzelf daarbij stellen. Ze hebben zich laten inspireren door een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum. Eveneens in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en met medewerking van Keramiekmuseum Princessehof schilderen kinderen van 27 opvanglocaties van Sinne Kinderopvang met elkaar een kunstwerk bestaande uit honderden tegeltjes over het thema Vrijheid. Na bevrijdingsdag mogen de kinderen de tegeltjes, en daarmee de vrijheid, weer doorgeven.

Bedank een veteraan
Een derde samenwerking met het Fries Verzetsmuseum is een basisschoolproject. Maar liefst
1.200 leerlingen van groep 7 en 8 brachten daar een bezoek en worden uitgenodigd om in het kader van vrijheid een ansichtkaart te schrijven om een veteraan te bedanken. Deze ansichtkaarten worden overhandigd aan het Nederlands Veteraneninstituut en verspreid onder de Veteranen Ontmoetings Centra. Voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd is er een kleurplaat te vinden op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl. Ingekleurde en opgestuurde
kleurplaten gaan op de post naar de veteranen in Canada.

Provinciale herdenking 4 mei en bevrijdingsvuur
Ook de provinciale 4 mei herdenking in de Prinsentuin vindt zonder publiek plaats. De herdenking is op televisie live te volgen via Podium.tv (Ziggo 35, Kabelnoord 19) en Omrop Fryslân. Er is een programma te zien waarin de voorzitter van de provinciale herdenking, de heer Sybrand Buma, een herdenkingsrede uitspreekt. Ook is er onder andere muziek van Friese ambassadeur van de vrijheid De Kast en een leerling van OSG Piter Jelles draagt een zelfgeschreven gedicht voor. Traditioneel wordt na 4 mei het bevrijdingsvuur ontstoken. Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden ontsteekt het vuur op 5 mei in de stad. Beelden daarvan zijn terug te zien bij Omrop Fryslân.

Platform voor projecten
Eerder al maakte Bevrijdingsfestival Fryslân bekend een platform te vormen voor projecten en activiteiten die in Fryslân plaatsvinden in het kader van herdenken en vieren in Fryslân. Na aanmelding worden deze geplaatst op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl. De initiatiefnemers van de theatervoorstellingen De Joodse Bruiloft, de Terugkeer van de Joodse kinderen en SKAAD namen vorig jaar het voortouw om de viering van 75 jaar vrijheid op deze manier in gezamenlijkheid te laten plaatsvinden, onder de vlag 75+1.