Bevrijdingsfestival Fryslân gaat door!

Geplaats door Bevrijdingsfestival Fryslân

Bevrijdingsfestival Fryslân gaat komend jaar door. Wel wordt het een ander festival dan gewoonlijk, wanneer de gangbare viering niet mogelijk is vanwege Covid-19. Er zijn vier verschillende scenario’s. Voorop staat dat de samenwerking wordt gezocht met andere projecten in de provincie, onder de vlag ‘75+1’. 

Het afgelopen jaar kon het jubileumjaar van 75 jaar vrijheidniet groots herdacht en gevierd worden. Daarom wordt er in 2021 opnieuw uitgebreid stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdingsfestival Fryslân en de initiatiefnemers van de theatervoorstellingen de Joodse Bruiloft, de Terugkeer van de Joodse kinderen en SKAAD nemen daarin het voortouw. Verschillende projecten worden komend jaar georganiseerd onder de vlag 75+1. De provincie Fryslân heeft hiervoor extra subsidie vastgesteld.

Platform voor activiteiten in Fryslân

Lokale projecten in de provincie kunnen zich bij de viering van 75+1 jaar vrijheid aansluiten. Via deze link kunnen organisaties hun project aanmelden. Daarmee wordt deze website een platform voor iedereen die op de hoogte wil zijn van alle theatervoorstellingen, herdenkingen, bevrijdingsfeesten en andere activiteiten die in Fryslân plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. Het is de bedoeling dat het een blijvend platform wordt.

Vier scenario’s voor 5 mei

Voor Bevrijdingsfestival Fryslân zijn verschillende scenarios uitgewerkt, binnen de risiconiveaus rond Covid-19 zoals die landelijk zijn gesteld. Het eerste scenario is de normale festivalvorm op 5 mei, vrij toegankelijk voor iedereen en waarbij alle onderdelen door kunnen gaan. Tien of meer podia in de binnenstad, een kinderfestival in de Prinsentuin, een grootse veteranendag en de Keep Them Rolling tour door de provincie. In het meest alternatieve scenario worden er beperkt en kleinschalig activiteiten georganiseerd, in samenwerking met theaters, poppodia en cultuurhuizen in de hele provincie waardoor reisbewegingen kunnen worden beperkt. Voor kinderen worden er bijvoorbeeld lespakketten samengesteld, ouderen die normaal gesproken naar het ouderenontbijt zouden komen worden bediend door legervoertuigen die ontbijt en bevrijdingssoep komen brengen. Er wordt gewerkt met livestreams en documentaires. Zo zijn er vier scenario’s uitgewerkt.

In stijl gepresenteerd

De presentatie van het platform en de scenario’s begon op dinsdag 8 december in de Blokhuispoort in Leeuwarden. De dag en de plek zijn niet toevallig gekozen. De Blokhuispoort is de plek waar 76 jaar geleden een groot georganiseerde overval plaatsvond, waarbij 51 verzetslieden en politieke gevangenen werden bevrijd, zonder een schot te lossen. Tijdens de opening was er aandacht voor de gebrandschilderde ramen die volgend jaar in de Blokhuispoort worden gepresenteerd. Na de start van de presentatie werden de aanwezigen in legervoertuigen vervoerd naar Zalen Schaaf, waar meer werd verteld over de verschillende scenario’s voor Bevrijdingsfestival Fryslân en de mogelijkheid voor aansluiting van projecten in de provincie. Van de drie grote theaterproducties die samen met Bevrijdingsfestival Fryslân het initiatief namen voor deze dag werd een korte scène gespeeld, om een indruk te geven van de projecten die plaatsvinden. Een aantal andere projecten, waaronder Liberation Route Europe, Tresoar en iepenloftspul Burgum en Dronryp zorgden voor een korte presentatie. Voor deze en andere projecten in het kader van herdenking en vieren is aanmelding vanaf nu mogelijk op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl. De presentatie in Zalen Schaaf is terug te zien op www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl/live.