Openluchtexpositie over Joodse onderduikkinderen geopend

Geplaats door bevrijdingsfestival

Een serie levensgrote portretten van Joodse onderduikkinderen zijn vanaf vandaag twee maanden te zien in het Friese landschap. De kinderfoto’s staan op veertien verschillende locaties waar de kinderen ooit in de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken. De expositie Wy koenen der noch wol ien by ha (Bij ons kon er nog wel eentje bij) is vandaag in Sneek geopend door burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest Fryslân en Fred van Vliet, die als jongetje naar Sneek werd gesmokkeld en daar de oorlog overleefde. De opening werd extra betekenisvol door het prachtige spel van klarinettist Gerbrich Meijer.

Samen onthulden ze een portret van Fred van Vliet op de muur van zijn voormalige onderduikadres aan de Singel 29. Buurtbewoners van de Singel woonden de opening vanwege corona op afstand bij. De foto’s verbeelden op theatrale wijze het contrast tussen toen en nu: in de oorlog werden Joodse kinderen weggestopt, nu kan iedereen ze al van veraf zien. Tegelijk toont de serie de gastvrijheid van Friese gezinnen, die ondanks het gevaar besloten een Joods kindje in huis op te nemen.

De portretten zijn vrij toegankelijk te bezichtigen op de voormalige onderduikadressen en in buurten, dorpen en steden waar de onderduikkinderen de oorlog doorbrachten, naast Sneek ook in Joure, Leeuwarden, Bolsward, Raerd, Burgwerd, Easterwierrum, Drachtstercompagnie, Holwerd, Blija en Ferwerd. Routes zijn samen te stellen via www.joodsekinderen.nl/fototentoonstelling/