Een circulair festival

Als Bevrijdingsfestival Fryslân streven we ernaar een circulair festival te zijn. Daarom draaien de generatoren op biodiesel, planten wij projectmatig bomen en werken we tijdens het festival met herbruikbare bekers die we reinigen middels een spoelsysteem.

Als je het festival verlaat kun je de beker inleveren bij de bar. Hier krijg je grotendeels de borg die je betaald hebt voor de beker terug. Een klein bedrag houden we en investeren we in nóg meer circulariteit op ons festival.

Hoe werkt het

Voor het eerste rondje drinken betaal je € 3,- per beker, exclusief een consumptie. Bij inlevering van je laatste beker bij de bar ontvang je een tikkie van € 2,50 terug. De overgebleven € 0,50 wordt ingezet om alle achterliggende kosten als reiniging, handling, transport en jouw tikkie terug te betalen. Hiermee help je mee aan een goed milieu. Dankjewel!

 

Scan je retourbon t/m 11 mei

De periode om de retourbon te scannen is herstart en verlengd. Indien je bon nog niet is verzilverd dan is dit vanaf nu alsnog mogelijk tot en met: 11 mei. Na 11 mei is de campagne definitief verlopen.

 

Over de bekers

De hardcup bekers zijn van een zeer hoge kwaliteit en gaan minimaal 400 keer mee. Een uiterst duurzame oplossing! Als de bekers te beschadigd  zijn en daardoor niet meer inzetbaar voor gebruik, worden ze verzameld en teruggestuurd naar de fabriek. Daar gaan de bekers door de shredder.  Het restproduct wordt gebruikt voor het vervaardigen van bijvoorbeeld bloempotten en jerrycans. Door jouw bijdrage van € 0,50 krijgen onze bekers een tweede leven.

 

Minder afval

Je weet hoe dat gaat met eenmalige plastic bekers. Leeg? En een prullenbak te ver? Hup, op de grond en nieuwe halen. Wie vaker een festival bezoekt en niet als eerste naar huis gaat 😉 kent het beeld van een terrein vol afval. Door te werken met hardcup bekers en een vergoedingssysteem, ga je al snel merken dat er geen enkele beker op de grond blijft liggen. Hierdoor blijft er na afloop van evenementen en festivals minder afval over.

 

Schenk je beker aan Giro 555

Je kunt dus een tikkie terug ontvangen van € 2,50 bij het inleveren van je laatste beker. Maar let op; je kunt ook Giro 555 steunen met je beker. Op het Plein van de Vrijheid ben je in de gelegenheid om je beker te schenken aan Giro 555 waarvan de € 2,50 gaat naar hulporganisaties die hulp bieden aan Oekraïne. Hier kun je ook je laatste munten daar doneren.

 

Rent, Serve, Return!

Onze circulaire ambitie wordt mede mogelijk gemaakt door Vereniging Circulair Friesland, Omrin, Wetterskip Fryslân, Varweg, StarCups en Event Catering