Dagboek Adri Meindersma

Toen in 1941 de BBC alle Nederlandse tegenstanders van de Duitse bezetting opriep om de letter V, wat voor ‘Victory’ stond, op de muren te kalken nam de Duitse minister van propaganda Goebbels snel actie om de actie in de kiem te smoren. Op 18 juli 1941 middernacht werd de V-actie ingezet en door heel Nederland hing V-propaganda, maar dan met de boodschap van de bezetter.

In 1940, toen Adri Meindersma twaalf jaar oud was, is hij begonnen met het bijhouden van een dagboek. Deze verhalen van een jonge jongen in oorlogstijd zijn goed bewaard gebleven en gedigitaliseerd en schetsen een bijzondere en indrukwekkende inkijk in de stad in oorlogstijd. 

Ook over de V-actie heeft hij geschreven. In zijn dagboek is te lezen hoe de letter V op verschillende schuttingen geschreven werd maar ook hoe het morseteken van de V, drie kort een lang, op deuren en tafels geklopt werd en hoe het V-teken overgenomen werd door de bezetter. Uit het dagboek: ‘Ook hebben de Duitsers schutzegels uitgegeven met de letter V. Op openbare gebouwen hangen nu grote doeken met het opschrift “V = Victorie want Duitsland wint voor Europa op alle fronten. Deze papiertjes lagen op een morgen op straat.’. Van deze papiertjes heeft Adri Meindersma ook een aantal in zijn dagboek geplakt.