Pommeranten na de bevrijding

Waarnemend burgemeester Algera, Canadese officieren e.a. pommeranten op de stoep van de Beurs tijdens de bevrijdingsparade van 13 mei 1945.

In september 1939 wordt De Beurs, waar normaliter akkerbouwproducten worden verhandeld, voor een aantal dagen gevorderd om infanterie voor de mobilisatietaak te formeren. Op 10 mei 1940 worden honderden Duits-Joodse vluchtelingen uit Westerbork er tijdelijk opgevangen. De Nederlandse autoriteiten besluiten om ze zo snel mogelijk weer terug te sturen naar Westerbork. Joodse burgers die een oproep krijgen voor kamp Westerbork in 1942-1943, moeten zich eerst melden in de Beurs. In 1943-1944 moeten alle Leeuwarders hier hun bonkaarten halen. Eind 1944 krijgt de Evacuatiedienst de Beurs in beheer. Evacu├ęs uit Zuid- en Midden Nederland krijgen er in januari 1945 maaltijden geserveerd.

 

Parade en mars door de stad, na een dankdienst in de Grote kerk. De bagpipers op het Zuiderplein, 13 mei 1945.

Op 13 mei 1945 was er een grote ‘Churchparade’ door de Friese hoofdstad ter gelegenheid van de dankdienst van Canadezen en verzet in de Grote Kerk. De parade werd afgenomen door de Canadese kolonel H.G. Sandercock samen met Nederlandse autoriteiten. De dienst stond onder leiding van legerpredikant Andrews en de hervormde ds. G. Gerbrandy. Het thema was: ‘Hij is onze vrede’. Hier passeert de ‘Pipe and Drumband’ het Zuiderplein. Op de achtergrond de ‘Beurs’.

Tekst: HCL