Skaad: Herdenking van de slachtoffers uit de oorlog

Op 12 september 1945 worden hier op de trappen van het Paleis van Justitie de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Nog altijd herdenken wij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn we op 4 mei een minuut stil en leggen we kransen bij het verzetsmonument in de Prinsentuin. Ook eren we de gevallen verzetsstrijders met straatnamen. Zo zijn in de Vrijheidswijk straten vernoemd naar verzetsstrijders. Maar er zijn ook verzetsstrijders die geen straatnaam of plein naar zich vernoemd kregen. Gerard Reeskamp in één van hen. Als hij gestorven was tijdens de oorlog was dat vast anders geweest.

Maar 2 jaar na het einde van de oorlog, op 24 juni 1947, moet verzetsman Gerard Reeskamp zich in dit gebouw, waar op dat moment vooral collaborateurs uit de oorlog worden veroordeeld, verantwoorden. Op 25 januari 1945 zou een onschuldige boer, Hantje Zijlstra, zijn overvallen en daarbij per ongeluk doodgeschoten door twee leden uit de KP van Gerard Reeskamp. De kogel waarmee hij wordt neergeschoten, is afkomstig uit het pistool dat ze hadden gekregen van Gerard Reeskamp.

De aanklager Beekhuis zegt tijdens de rechtszaak in zijn pleidooi: ‘Het is voor Nederland van het grootste belang dat het verzet een onbesmette naam in de geschiedenis zal dragen. De illegale prestaties verschaffen aan deze mensen roem en eer; hun gemeen misdrijf bevlekt hen met een smet.’ Er mag dus geen smet komen op de goede naam van het verzet. Reeskamp verdient volgens Beekhuis een zware straf en eist zes jaar. Uiteindelijk krijgt Reeskamp van de rechter 2 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep wordt dat uiteindelijk 4 jaar.

Over het leven van Gerard Reeskamp heeft Pier21 de voorstelling SKAAD gemaakt. Deze voorstelling speelt nog t/m 7 mei in de Blokhuispoort.

Tekst: Henk Leutscher, A Guide to Leeuwarden. Op 30 april en 7 mei organiseert A Guide to Leeuwarden een openbare Tweede Wereldoorlog Tour en vertellen ze meer van dit soort verhalen. Meer informatie www.aguidetoleeuwarden.nl