Viering bevrijding Fryslân krijgt vorm

Geplaats door Bevrijdingsfestival Fryslân

De viering van de bevrijding in Fryslân krijgt vorm. De samenwerkingsprojecten in het kader van 75+1 laten weten hoe hun voorstellingen eruit gaan zien. Op 1 april presenteert Bevrijdingsfestival Fryslân haar programma. Bevrijdingsfestival Fryslân roept op projecten met betrekking tot herdenken en vieren aan te melden voor het platform.

Bevrijdingsfestival Fryslân en de initiatiefnemers van de theatervoorstellingen De Joodse Bruiloft, de Terugkeer van de Joodse kinderen en SKAAD namen vorig jaar het voortouw om de viering van 75 jaar vrijheid in gezamenlijkheid te laten plaatsvinden, onder de vlag 75+1. Het dient als oproep voor de hele provincie om projecten aan te laten sluiten bij het festival. De provincie Fryslân stelde hiervoor extra subsidie vast. “Wy geane hjir yn Fryslân coronaproof troch, en dêr wol ik echt in grut komplimint foar jaan oan dizze organisaasjes”, zei Sietske Poepjes daar eerder over.

De voorstellingen
De voorstelling SKAAD wordt vooralsnog vanaf 16 april twee keer per dag gespeeld voor 30 personen, alle kaarthouders zijn daarmee voor nu verzekerd van een plek. De theatervoorstelling Smokkelbern, onderdeel van het project ‘De terugkeer van de Joodse kinderen’, wordt uitgesteld en verplaatst naar komend najaar of volgend voorjaar. Wel komt er een fototentoonstelling, documentaireserie, podcastserie, een onderwijsproject en een live televisieprogramma. De voorstellingen van De Joodse Bruiloft, die vorig jaar al elf keer werd gespeeld, krijgen een vervolg in oktober dit jaar. “We blijven optimistisch en pakken de draad na de zomer met evenveel liefde weer op”, aldus regisseur Silvia Andringa van De Joodse Bruiloft.

Platform voor Fryslân
Bevrijdingsfestival Fryslân roept regionale en lokale projecten in de provincie op zich aan te melden voor een vermelding op deze website via deze link. Daarmee wordt de website een platform voor iedereen die op de hoogte wil zijn van alle activiteiten die in Fryslân plaatsvinden in het kader van herdenken en vieren in Fryslân. Dit jaar zullen dat voornamelijk alternatieve herdenkingen en vieringen zijn, vanwege de coronacrisis. Het is de bedoeling dat het een blijvend platform wordt.

SKAAD: www.pier21.nl
Smokkelbern: www.joodsekinderen.nl
De Joodse Bruiloft: www.dejongerepubliek.nl
Op de foto: een scène uit de voorstelling Smokkelbern. Foto: Lucas Kemper