Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. Door samen een maaltijd te delen, staan we op deze bijzondere dag stil bij onze vrijheid. Er is grote behoefte om samen te komen, elkaar te ontmoeten met elkaar te spreken, juist op 5 mei. Dat kan niet zoals we dat gewend zijn, maar we hopen toch dat aan zoveel mogelijk tafels de Vrijheidsmaaltijdsoep wordt opgediend en dat in het hele land wordt getoost op de vrijheid!

In samenwerking met de Seniorenbond en maaltijdservice VanSmaak bezorgt Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei bij 10.000 senioren en zorgmedewerkers in Fryslân de Vrijheidsmaaltijdsoep. Dit wordt grotendeels gedaan met historische én moderne voertuigen van Keep Them Rolling en Defensie die separaat van elkaar de soep bezorgen in de provincie.  Om toeloop van publiek te voorkomen wordt niet bekend gemaakt wanneer de voertuigen naar welke plaats rijden.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Chef en schrijfster Yvette van Boven, wiens kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te ontwikkelen.

“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat zoveel mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, zie je dat een oproep tot luisteren en respect naar elkaar nog echt nodig is. Openstaan voor inzichten die misschien niet de jouwe zijn, maar door naar elkaar te luisteren wellicht wél iets voor jou kunnen betekenen. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Samen aan tafel daarvoor is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Als geen ander vind ik dat eten verbindt.”

Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid. Of dat nu in gezinsverband aan de keukentafel is of, mits de coronamaatregelen dat toelaten, met de hele buurt aan een lange tafel. “Met mijn vele tips kunt u de soep zo aankleden als u zelf wilt. Geef uw kom een eigen draai mee en laat het anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!”

 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door