Vrijheidssoep 2025: Samen aan tafel voor 80 jaar vrijheid

Wat oliebollen zijn voor Oud & Nieuw, is de Vrijheidssoep inmiddels voor Bevrijdingsdag! Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid met een extra bijzondere editie van de Vrijheidsmaaltijden. Overal in Nederland – en zelfs in het Caribisch gebied – schuiven mensen op 5 mei samen aan tafel om verhalen over vrijheid en verbinding te delen.

En het mooiste? Jij kunt thuis of op een van de vele Vrijheidsmaaltijden meedoen met een heerlijke kom Vrijheidssoep!

Het recept van 2025: een familierecept van Jet van Nieuwkerk

Elk jaar staat een bekende chef aan het roer om het recept voor de Vrijheidssoep te bedenken. Dit keer is dat Jet van Nieuwkerk, die haar inspiratie dicht bij huis zocht. Samen met haar 90-jarige oma Jeanne van Munster – van wie ze als kind leerde koken – ontwikkelde ze een minestronesoep.

“Mijn oma en ik maakten vroeger ‘soep van niks’,” vertelt Jet. “Restjes groenten gingen in de pan, en met een ouderwetse roerzeef maakten we er een soep van. De smaak was altijd geweldig.”

De Vrijheidssoep 2025 is een rijke, geurige minestrone, waarin je perfect restjes kwijt kunt. Tomaten, prei, courgette en alles wat je nog in de koelkast hebt liggen – zelfs oud brood, waar je knapperige croutons van kunt maken. En wil je extra smaak? Zelfgemaakte pesto maakt het af!

Vier 80 jaar vrijheid, proef de Vrijheidssoep en deel jouw verhaal aan tafel!

Download het recept