Son Mieux

“Met muziek kun je een stip op de horizon zijn voor mensen” 

Son Mieux is de landelijke Ambassadeur van de Vrijheid die tourt langs Bevrijdingsfestival Fryslân! Zanger Camiel Meiresonne en violist Maud Akkermans vertellen namens de band Son Mieux over het ambassadeurschap. Met hun muziek zetten ze graag negatieve ervaringen om in een hoopvolle boodschap. Vrijheid draait voor Son Mieux om jezelf kunnen uiten. 

De zeskoppige band Son Mieux bestaat al bijna 10 jaar. In 2022 braken ze door bij het grote publiek met hun hit Multicolor. Al sinds hun bestaan treden ze op op Bevrijdingsfestivals. Camiel: “Het leek me altijd een enorme eer om Ambassadeur van de Vrijheid te mogen zijn.” Maud vult aan: “We hebben het er zeker over gehad binnen de band, dus het is heel gaaf dat die wens nu uitkomt.” Camiel vertelt dat ze door de jaren heen steeds meer de betekenis van de Bevrijdingsfestivals zijn gaan begrijpen. “Als je jonger bent, kom je vooral voor de muziek en om een feestje te vieren. Nu we ouder worden, krijgt zo’n dag steeds meer lading.” 

Het eerste nummer dat de band uitbracht is Feels. Camiel: “Dat gaat over een thuis vinden in jezelf door jezelf te mogen uiten. Ik was 21 jaar toen ik dat schreef en ik was bezig met zelfontplooiing. De vrijheid om jezelf te uiten is daarvoor de basis. Het zijn een soort leefregels voor ons geworden.” En een belangrijke boodschap van Son Mieux die ze uitdragen in hun shows. 

Samen met een artiest die uit Rusland is gevlucht gaat Son Mieux voor 5 mei een nieuwe versie maken van Feels. Maud: “We gaan in gesprek met deze artiest die niet vrij is zich te uiten zoals die wil. Wij hebben natuurlijk een luxepositie in dit land waarin dat wel kan en mag. Voor ons waren er veel kansen en middelen om muziek te maken. Dit is voor ons een kans om uit die bubbel te komen.” 

Camiel vervolgt: “Ons hele oeuvre is nu meer naar buiten gericht in plaats van naar binnen, zoals in het begin. Het nummer Multicolor gaat over de buitenwereld en dat we elkaar als mensen moeten zien in plaats van in stigma’s te denken. We hebben hele verschillende levens. Hoe meer je over elkaar weet, hoe beter je op dezelfde golflengte kan zitten. Daarom willen we het verhaal delen van iemand die Rusland uit moest vluchten, omdat je die kant van deze oorlog niet vaak hoort.” Camiel en Maud verheugen zich er het meest op om dat nummer op 5 mei samen te zingen. 

www.sonmieux.com

> Son Mieux, mainstage, 16:00-16:45 uur