Circulariteit is de toekomst

Geplaats door Bevrijdingsfestival Fryslân

Circulariteit is de toekomst! Daarom werkt Bevrijdingsfestival Fryslân samen met de Vereniging Circulair Friesland, Omrin, Wetterskip Fryslân, Sijperda Verhuur, StarCups en Event Catering aan een zo circulair mogelijk festival.

STARCUPS
Dat doen we bijvoorbeeld door hergebruik van de plastic bekers van StarCups met borg. Na gebruik worden ze niet weggegooid, maar gewassen in een speciale wasstraat. Dat is wel zo milieuvriendelijk. Al het afval wordt gerecycled. Van het afval worden weer mooie nieuwe producten gemaakt, bijvoorbeeld picknicktafels.

MEER CIRCULAIR
Op het festival staan alleen containers van 100% gerecycled kunststof. Vuilniswagens rijden op groengas uit afval, fossielvrij dus. Evenementenleverancier Sijperda Verhuur maakt gebruik van fossielvrije aggregaten. En leuk om te weten: we planten bomen voor de CO2-uitstoot die we niet kunnen vermijden te maken!

CIRCULAIR, WAT IS HET?
In een circulaire economie hebben producten een lange levensduur en blijven grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop. We gebruiken ze steeds opnieuw en veroorzaken zo weinig mogelijk schade aan het milieu. En we gooien veel minder weg. Het ideaal is zelfs: géén afval. Een circulaire economie draait ook om duurzame energie en heeft oog voor het behoud van biodiversiteit en het welzijn van alle levende wezens.

WAT JIJ KUNT DOEN
In je eentje kun je de economie – en de wereld – niet veranderen. Maar je kunt er wel een bijdrage aan leveren door meer circulair te denken. Door bijvoorbeeld minder te kopen, hoef je minder weg te gooien. Check ook eens hoe je school of werk bijdraagt aan de circulaire economie: wat kan er beter? En dat jij iets niet meer nodig hebt, wil niet zeggen dat een ander het niet kan gebruiken. Je dagelijkse boodschappen koop je zoveel mogelijk lokaal. Ook slim: laat vlees eens een dagje staan. Goed voor het milieu én gezond!

EEN WERELD ZONDER AFVAL
John Vernooij, Algemeen Directeur van Omrin en voorzitter van de Circulair Friesland is trots op de samenwerking. “Fryslân is verkozen tot meest circulaire regio van ons land. Hier doen we het! We werken hier écht aan een schonere en mooie wereld en we sluiten hier écht actief kringlopen. Nu ook bij het Bevrijdingsfestival. Afval bestaat niet meer, afval is een grondstof. Samen halen we alles eruit!”

‘‘Afval bestaat niet meer, afval is een grondstof. Samen halen we alles eruit!”

BEKERS & MUNTEN
Je las het al; een circulair festival, daar gaan we voor. Daarom maken we ook dit jaar gebruik van een statiegeldsysteem voor de drinkbekers. Voor de beker betaal je aan het begin van de dag één munt. Dat houdt dus in: één munt voor de beker, één munt voor het drankje. Bij elk nieuw drankje lever je deze beker in samen met een munt. Als je het festival verlaat kun je de beker inleveren bij speciale bekerinleverpunten. Hier krijg je grotendeels de borg die je betaald hebt voor de beker terug. Een klein bedrag houden we en investeren we in nóg meer circulariteit op ons festival.

INSTAWALL
Vrijheid loopt als een rode draad door de 17(!) door de VN opgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelen, de opvolgers van de millenniumdoelen. Denk hierbij aan doelen als: geen armoede of honger, gendergelijkheid of schoon water en sanitair. Deze doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Welke is voor jou het belangrijkst? En hoe denk jij dat we dit kunnen realiseren? Kies je doel, ga er voor staan en laat je op de gevoelige plaat vastleggen. De gemaakte foto’s zijn terug te vinden op de schermen naast het podium. Dit is een project in samenwerking met Circulair Friesland en Spark the Movement.

CIRCULAIR KNUTSELEN
De jongsten onder ons groeien op met duurzaamheid en weten hopelijk later niet beter. In de knutselhoek op het Kinderfestival kunnen kinderen aan de slag met het versieren van oude crewshirts van het Bevrijdingsfestival. Neem ook je eigen oude kleding mee en geef het een tweede leven!