Vier sprekers geven Vrijheidscollege in Leeuwarden

Geplaats door bevrijdingsfestival

In de aanloop naar Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei geven Dieuwertje Blok, Özcan Akyol, Natascha van Weezel en Stephan Sanders ieder een Vrijheidscollege in Leeuwarden. Alle sprekers delen in een college hun eigen visie op vrijheid. In de aanloop naar 5 mei worden in het hele land ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers.

In elk college laten de sprekers zich inspireren door de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving is gebaseerd. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges.

10 april Dieuwertje Blok IepenUP live – Neushoorn Exclusief voor kinderen van 9 – 12 jaar (klik hier voor aanmelding)
17 april Özcan Akyol IepenUP live – Neushoorn – Gratis toegankelijk
1 mei Natascha van Weezel IepenUP live – Neushoorn-  Gratis toegankelijk
5 mei Stephan Sanders Bevrijdingsfestival Fryslân – Gratis toegankelijk

Op de foto bij dit bericht: Stephan Sanders. Stephan Sanders (1961) is columnist, presentator, essayist en auteur. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. Hij kwam in 2015 voor de tweede keer uit de kast toen hij publiekelijk erkende dat hij in God gelooft. Sinds medio 2016 is hij vaste columnist bij de Volkskrant en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer en Trouw. Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPO Radio1. Sanders zegt over vrijheid in één van zijn vele essays; “De vrijheid om te zeggen wat je denkt, ook wanneer dit kwetsend is, is toch een van de aardigste dingen die de westerse democratie heeft opgeleverd. Wat mij betreft hoeven mensen niet voorzichtig met elkaar om te springen. Het gaat erom dat mensen elkaar vrijheid geven, dat ze met elkaar om kunnen gaan, om naar elkaar te luisteren en onderling in debat te gaan. Daar is niet in de eerste plaats wederzijds begrip voor nodig.”