Kind in de oorlog
Het verhaal van toen in de stad van nu
Hoe beleefden kinderen uit Leeuwarden de Tweede Wereldoorlog? Hoe groot was hun besef van wat er speelde, waren ze bang, of konden ze nog onbevangen kind zijn? En hoe was het om je jeugd door te brengen in bezettingstijd, als alles om je heen veranderde, en jijzelf misschien nog wel het meest?
Op verschillende plekken in de Prinsentuin in Leeuwarden wordt met levensgrote foto’s verhalen verteld over Leeuwarder kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Op de hoek van het pand van Historisch Centrum Leeuwarden zijn videobeelden uit oorlogstijd te zien, mede mogelijk gemaakt door het Fries Filmarchief.
De verhaallijn is een initiatief van Bevrijdingsfestival Fryslân in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Verzetsmuseum. Scan de foto’s met een QR- code met de camera van je telefoon, en ontdek de verhalen achter de foto’s. Bekijk de foto’s en verhalen tijdens de expositie ook online. De route is te bekijken t/m 11 mei. Zie voor meer WO2-routes historischcentrumleeuwarden.nl.
Bekijk hier alle verhalen:
- Verhaal 1: Henk Kerkhof
- Verhaal 2: Guus Drontman
- Verhaal 3: Hanny Huizenga-Kuhlmann
- Verhaal 4: Minnie Grietje Wolf
- Verhaal 5: Bertus Hoekstra
- Verhaal 6: Henk Antonisse
- Verhaal 7: Roel de Groot
- Verhaal 8: Joop de Jong
- Verhaal 9: Alphons Katan
- Verhaal 10: Eva en Bram Beem
- Verhaal 11: Adri Meindersma
- Verhaal 12: Erna Rozenberg
- Verhaal 13: Jack Kooistra
- Verhaal 14: Wiebe Olijnsma
- Verhaal 15: Annie Venema